HomeWordPress websiteMinder bekende WordPress functionaliteiten

19
augustus

Minder bekende WordPress functionaliteiten

Geschreven door Nicetoclick | Geplaatst in WordPress website

Heb jij al een tijdje je eigen WordPress site? Dan zul je ongetwijfeld bekend zijn met de verschillende functionaliteiten die WordPress je biedt. Vooral als je via WordPress aan affiliate publishing doet (bijvoorbeeld als je een WordPress blog hebt) zijn er diverse handige features. Maar zoals wel vaker geldt, kan je meer met WordPress dan je op het eerste gezicht zou denken. Buiten de standaard features zijn er namelijk ook minder bekende WordPress functionaliteiten die je kunt gebruiken. Hoewel ze minder bekend zijn, kunnen ze wel erg handig zijn. We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet wat betreft functionaliteiten.

wordpress scherminstellingen wijzigen

Kies je eigen scherminstellingen

Welke WordPress elementen wil jij vertonen in de admin van je WordPress website? Via WordPress scherminstellingen, vrijwel op iedere pagina binnen het WordPress CMS aanwezig, vind je handige toevoegingen die het beheren van je website eenvoudiger kunnen maken. Je vind deze scherminstellingen rechtsboven onder de toolbar.

Gebruik de customizer op een slimme manier

De WordPress customizer is een feature die nog vrij recent is toegevoegd aan WordPress. Eerst maakte je gebruik van de menu’s pagina om je menu’s te beheren. Nu je met de customizer kunt werken, gaat het allemaal net wat anders. Je kunt aanpassen wat er allemaal zichtbaar is in het menu of op andere posities op de website. Handig als je bepaalde items op je website via de voorzijde van je WordPress website wilt wijzigen.

wordpress customizer

Zoekmachine zichtbaarheid

Wij zien soms weleens websites online staan waarvan de volgende instelling niet is uitgeschakeld. Best stom eigenlijk, want hiermee blokeer je de toegang voor zoekmachines. Je kunt deze instelling eenvoudig wijzigen via ‘instellingen > lezen’.

zoekmachine zichtbaarheid wordpress

Hashtags gebruiken voor koppen

Als je in de teksteditor een blogartikel aan het schrijven bent, wil je dat niet de hele tijd dingen hoeft aan te klikken. Bijvoorbeeld om van een stuk tekst een header te maken. Dit kost alleen maar tijd, aangezien je met je handen op het toetsenbord zit en gewoon door wilt schrijven. Daar heeft WordPress iets op gevonden: markdown syntax. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het komt eigenlijk op het volgende neer: je zet extra tekens neer waarmee je de lay-out van tekst in één klap verandert. Zo zet je bijvoorbeeld hashtags neer om je tekst te veranderen in headers. Eén hashtag verandert je tekst in H1 tekst; twee hashtags geven H2 tekst en drie hashtags – je raadt het al – geven H3 tekst.

Andere handigheden om van je WordPress website een echte informatie bron te maken:

Auto-embed

Iedere gebruiker van WordPress is waarschijnlijk wel bekend met de embed functie. Met de embed functie zet je bijvoorbeeld een pdf-bestand, filmpje of mp3 geluid op je WordPress site neer. Bezoekers hoeven dan niet het bestand te downloaden maar kunnen gewoon op het embedded bestand klikken. Bij automatische content embed gaat het ook ongeveer zo: wil je verwijzen naar content of een pagina, dan zet je de link ernaartoe in je teksteditor. WordPress maakt er dan automatisch een content-vakje van met een korte samenvatting. Gebruikers kunnen dan deze content aanklikken om doorverwezen te worden.

Gebruik buttons

Je ziet ze tegenwoordig haast op iedere site: buttons. Toch is het een functionaliteit die je snel over het hoofd kunt zien als je zelf een WordPress site aan het indelen bent. Als je WordPress gebruikt voor affiliate publishing is deze functie eigenlijk onmisbaar. Buttons worden namelijk vaak gebruikt om artikelen en pagina’s te delen via sociale media. Door buttons toe te voegen, maak je het mogelijk dat anderen gratis reclame voor jou maken.

Link naar een random artikel

Als je wel eens op Wikipedia kijkt ben je misschien wel bekend met deze functie: de link naar een random artikel. Vaak zijn mensen specifiek op zoek naar iets als ze op je WordPress site komen. Maar het kan ook zijn dat een bezoeker graag verrast wil worden. Vooral als je al veel content op je WordPress site hebt staan is het soms lastig een keuze te maken wat je wil lezen. Dan kan een knop voor een random artikel een welkome toevoeging zijn.

Verdien direct geld aan je artikelen

Als je een blog hebt op WordPress dan schrijf je veel artikelen. Artikelen die door mensen gelezen worden en waar mensen iets aan hebben, waar mensen je voor zouden willen bedanken. Daarom kan je een plug-in installeren waarmee mensen je een donatie kunnen geven als ze wat aan je artikelen hebben gehad. Zie het niet als een hoofd-inkomstenbron, maar het kan zeker een leuk extraatje zijn.

Wil je graag een WordPress website laten maken? Neem dan eens contact op met de WordPress experts van Nicetoclick. Wij staan je graag te woord en voorzien je graag van nog meer adviezen of tips.

Starten met Affiliate marketing? Ik help je graag!

Simon Kriek
  • Volg ons

Vragen?

info@nicetoclick.com

Wij bouwen
WordPress websites

Kies voor onze expertise.

“WordPress WordPress website
  • twitter logo
  • Linkedin logo
  • Volg ons

Nicetoclick +10 jaar ervaring, WordPress specialist